El 4 de març de 2020 va tenir lloc a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya l’acte d’entrega de la quarta edició del Premi Jordi Amorós per a Treballs de Fi de Grau en Geografia.

Alejandro Gómez Tejera, de la Universitat de Barcelona, guanya la quarta edició del Premi Jordi Amorós per a Treballs de Fi de Grau en Geografia amb un treball sobre gentrificació en regions transfrontereres a partir d’un estudi de cas a la Cerdanya francesa.

Un treball de Raúl Estévez Terrados sobre connectivitat ecològica a les Comarques Centrals de Catalunya, de la Universitat de Barcelona, obté l’accèssit.

Aquest premi, convocat pel Col·legi de Geògrafs a Catalunya i l’Associació de Geògrafs Professionals de Catalunya, està destinat a guardonar el millor Treball de Fi de Grau en Geografia presentat en qualsevol de les universitats de Catalunya, i està dedicat a l’amic i col·lega Jordi Amorós, qui fou un geògraf entusiasta que treballà plenament pel desenvolupament professional de la Geografia i la consolidació del Col·legi de Geògrafs.

En aquesta quarta edició es van presentar un total de 4 treballs: 3 de la Universitat de Barcelona i 1 de la Universitat Autònoma de Barcelona:

  • “Poden les infraestructures de prevenció ser efectives per protegir els nuclis urbans que es troben dins del medi natural dels incendis forestals potencials? Quina ha de ser la governança del paisatge per aconseguir fer eficient la protecció amb el risc d’incendis forestals en un marc de canvi ambiental global? Estudi de cas aplicat a la Selva Litoral.” de Sergi Fontseca Riera, tutoritzat per Núria Valdovinos Perdices de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • “La connectivitat ecològica a Catalunya: un estudi a través de l’ecologia del paisatge. El cas concret de les comarques Centrals de Catalunya, revisió de la planificació i proposta d’una xarxa de corredors ecològics entre els espais naturals del PEIN.” de Raúl Estévez Terrados, i tutoritzat per Carlos Barriocanal Lozano de la Universitat de Barcelona.
  • “Impacte del despoblament rural al Prepirineu: el cas de la Serra del Catllaràs.” de Joel Vidal Soler, i tutoritzat per Marc Oliva Franganillo de la Universitat de Barcelona.
  • “Procesos de gentrificación en regiones fronterizas: El caso de las segundas residencias barcelonesas en la Cerdanya francesa.” d’Alejandro Gómez Tejera, i tutoritzat per Núria Benach Rovira de la Universitat de Barcelona.

El Jurat del Premi, de la mà del seu portaveu en Jaume Busquets, va voler destacar la varietat temàtica dels treballs presentats (riscos naturals, planificació i ordenació del territori o problemàtiques com el despoblament), així com la qualitat científica dels mateixos i sobretot el caràcter aplicat al món professional de la geografia.

L’acte d’entrega va iniciar-se amb unes paraules de benvinguda per part del director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Sr. Jaume Massó i de la presidenta de la Delegació del Col·legi de Geògrafs a Catalunya, Sra. Elena Rodríguez. A continuació, es va realitzar una breu xerrada sobre el nou Pirineus Geological Open Museum ubicat a Tremp (Pallars Jussà) a càrrec del Sr. Antoni Roca, subdirector general de Geologia Regional i Geofísica de l’ICGC, que va comentar que es tracta d’un museu geològic a l’aire lliure que explica conceptes bàsics sobre geologia, amb una especial atenció a les característiques pròpies del Pirineu, i sobre l’evolució de la Terra i de la vida.

   

Després, la presidenta de la Delegació del Col·legi de Geògrafs a Catalunya va adreçar unes paraules de record a la família de Jordi Amorós, presents a l’acte, i Josep Coma, tresorer i membre de la junta de la Delegació del Col·legi de Geògrafs a Catalunya va presentar les característiques del Premi. Jaume Busquets, membre del jurat, va comentar breument els treballs presentats.

El Premi Jordi Amorós per a Treballs de Fi de Grau en Geografia va ser concedit a Alejandro Gòmez Tejera pel treball “Procesos de gentrificación en regiones fronterizas: El caso de las segundas residencias barcelonesas en la Cerdanya francesa.”  tutoritzat per Núria Benach Rovira del Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona.

El Jurat també va considerar reconèixer amb un accèssit el treball de Raúl Estévez Terrados, de la Universitat de Barcelona, pel seu treball “La connectivitat ecològica a Catalunya: un estudi a través de l’ecologia del paisatge. El cas concret de les comarques Centrals de Catalunya, revisió de la planificació i proposta d’una xarxa de corredors ecològics entre els espais naturals del PEIN.”, que fou tutoritzat per Carlos Barriocanal Lozano, també del Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona.

Acta del verdicte del jurat de la quarta edició del Premi Jordi Amorós per a Treballs de Fi de Grau en Geografia

Resum del treball guanyador

Resum de l’accèssit