Va tenir lloc el passat 7 de novembre de 2019
1r Cicle de diàlegs entre literatura i ciència, amb el subtítol La mesura i la representació del món
El passat dijous 7 de novembre es va inaugurar la 1a sessió dels Diàlegs entre literatura i ciència. La mesura i la representació del món (3 jornades) que es desenvolupa al Palau el Lloctinent, seu de l’Arxiu de la Corona d’Aragó organitzat per l’àrea de Foment de la Delegació del Govern a Catalunya.
Aquesta 1ª sessió va ser exposada per Lluís Reales, periodista científic, entrevistant a Ramon J. Pujades, expert en cartes portolanes. Varen dialogar que les cartes marítimes o portolanes apareixen al segle XIII concebudes a terra, als ports, sobre el món conegut i desconegut i quer són les primeres representacions del perímetre litoral de les costes d’Àfrica, Nord d’Europa i el mar Mediterrani utilitzant les sextes (distancies). Portolano (porto) és un mot italià que s’adapta a les llengües romàniques que neix al nord d’Itàlia, a la Liguria (Gènova), a través dels comerciants navegants que les utilitzaven pels seus viatges.
La cultura catalana els va transformar en un producte propi on van ser venudes en llocs tan distants com Alexandria, Flandes o els països àrabs. Poden ser tant mapamundis monumentals, fastuosament decorats com portolans parcials que utilitzen els mariners en les galeres o conques realitzats per pintors-reproductors a preus molt econòmics. Es va explicar el famós Atles Català del 1375, elaborat pel jueu mallorquí Cresques Abraham, va ser regalat per l’infant Joan (futur Joan I) al rei de França, així com el portolà de Gabriel de Vallseca (1449) que representa per 1ª vegada la torre de senyals (torre del Farrell) sobre la muntanya de Montjuïc com a element distintiu, de les costes de Barcelona. Va finalitzar la sessió informant-nos que paral·lelament als Diàlegs s’inaugurarà el dia 18.11.19 l’exposició Ecumene, l’evolució de la imatge del món, produïda per l’Instituto Geográfico Nacional, que tindrà lloc a la mateixa seu; i que mostrarà una selecció cronològica de documents que il·lustra els canvis que, al llarg de més de 2.500 anys, ha tingut la imatge del món a través dels mapes