El Col·legi de Geògrafs s’adhereix al manifest “ENERGIES RENOVABLES SÍ, PRODUCCIÓ ALIMENTÀRIA TAMBÉ”
Arran del darrers canvis legislatius -Decret Llei 5/2022, de 17 de maig- del govern que amplien les possibilitats d’instal·lar plantes fotovoltaiques en terrenys fèrtils agraris incloent els regadius, diverses entitats professionals i associatives han presentat un manifest de protesta.
El Col·legi de Geògrafs s’ha adherit al manifest, subscrivint les raons allà exposades i vol assenyalar la necessitat d’explorar altres vies per a la generació d’energia renovable, aprofitant localitzacions sense destruir sòl agrari.
Precisament, s’acaba de presentar l’estudi “Determinació del potencial d’autoabastiment elèctric dels municipis de la demarcació de Tarragona a partir d’energia fotovoltaica i eòlica instal·lada en entorns urbans”. L’estudi ha estat elaborat per membres del Departament de Geografia de la URV, amb el suport de la Diputació de Tarragona i la Càtedra de Desenvolupament Sostenible DOW/URV.
Els resultats indiquen que la demarcació de Tarragona té potencial per cobrir la seva demanda elèctrica actual només amb renovables en entorns urbans. També demostren que, de cara a l’any 2030 es podria assolir amb escreix l’objectiu de cobrir el 50% del consum elèctric amb renovables. L’estudi analitza les dades de consum elèctric dels municipis de la demarcació de Tarragona incloent futurs escenaris. S’hi valora el potencial d’instal·lació i de generació elèctrica a patir de fotovoltaica en cobertes d’edificis, espais urbans i espais periurbans, i de minieòlica en espais periurbans. També ofereix l’estimació del percentatge d’autoconsum elèctric municipal que seria possible assolir amb aquests tipus d’instal·lacions d’energia renovable.
La delegació a Catalunya del Col·legi de Geògrafs celebra aquesta publicació, que pot ser una eina per fer una transició energètica cap a fonts d’energia renovable de manera justa, descentralitzada, de proximitat, i utilitzant espais ja alterats, tal com ho defineix l’article 19 de la Llei 16/2017 del Canvi Climàtic.
Estudis com aquest son més necessaris que mai per assolir una transició energètica que no vagi en detriment de la conservació del usos agraris i, per tant, que sigui coherent amb els principis de la sostenibilitat ambiental i, en darrer terme, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030, sense generar impactes negatius a nivell socioeconòmic, ambiental i cultural a les àrees rurals.